Tahribatsız muayene yöntemi olan sızdırmazlık testi akışkanların parça dışından içine ya da parça içinden dışına geçip geçmediğini test eder. Sızdırmazlık özelliğine sahip parçalarda kaçak olmasının nedeni genellikle parçadaki kusurlardır. Bu kusurlar imalat aşamasında ortaya çıkmış olan delik ya da çatlaklardan kaynaklanabileceği gibi kullanılan malzemede bulunan bir kusur da olabilir.

"0" kaçaklı ürün yoktur. Her ürün çok az olsa bile sızdırır. Önemli olan çalışma şartlarında yaşanacak olan bu sızıntıların ürünün işleyişini bozmaması ve güvenli olmasıdır. Tolerans aralığında sızdıran ürünleri ıskartaya ayırmak işletmelere gereksiz mali yük olarak geri döner. Mühendislik uygulamalarında da üretilen parçaları endüstri standartlarındaki toleranslara bağlı olarak ölçeriz. Talaşlı imalat ile üretilmiş parçanın ölçümünü kumpas ile yapmak yeterli olurken, mikroskop altında inceleyip kaç nanometre hatalı üretildiğini incelemek anlamlı değildir. Üretimi imkânsız standartlarda ürün beklentisi, hem üretici hem de tüketici açısından sürdürülebilir değildir.

Sızdırmazlık testlerinde de ürünlerin belirli bir kaçak dahilinde çalışıp çalışmadığı test edilir. Sızdırmazlık testlerini yapmanın çeşitli yöntemleri vardır. Bu yöntemler basınçlandırılmış ürünün su altında izlenmesiyle kabarcık çıkarıp çıkarmadığına bakmaktan (oldukça sübjektif ve güvensiz bir yöntem), basınç düşümü yöntemine ve helyum testlerine kadar geniş bir spektrumdadır.